nieuws

Convenant mkb en Rotterdam werkt kostenbesparend

infra Premium

Convenant mkb en Rotterdam werkt kostenbesparend

Het convenant dat de gemeente Rotterdam met steun van MKB Infra heeft gesloten met MKB Platform Rijnmond doet wat het moet doen: betere kwaliteit tegen lagere kosten. Andere gemeenten gaan het voorbeeld volgen.

De faalkosten, zelfs bij routinematige infrastructurele werken, kunnen oplopen tot wel 30 procent. Samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en eerdere betrokkenheid kunnen die kosten drastisch beperken. Dat was de achtergrond van het in 2011 gesloten convenant. En het blijkt te werken, weten zowel de gemeente als de marktpartijen.

Afgesproken is destijds om opdrachten vaker meervoudig onderhands aan te besteden. Daarnaast is geëxperimenteerd met niet langer op laagste prijs te gunnen, maar kwaliteit en uitwerking van het schetsontwerp mee te wegen. Dat laatste kan, zo is de gedachte, verder bijdragen aan kostenbesparing en minder faalkosten.

De samenwerking blijkt nu goed te werken. “En dat is niet klef met elkaar omgaan, maar zakelijk en hard. Maar wel op basis van transparantie en vertrouwen”, zegt de directeur van Ingenieursbureau Rotterdam, Johan Vermeer. Daarbij is uitwisseling van vollediger en juiste informatie een centraal punt.

Lees verder: Convenant Rotterdam met mkb vindt gretig navolging 

Reageer op dit artikel