nieuws

Weg mogelijk vaker afgezet

infra

Weg mogelijk vaker afgezet

Wegen worden mogelijk vaker afgezet voor werkzaamheden om het risico op ongelukken te verkleinen. Minister Schultz onderzoekt dat momenteel met Bouwend Nederland.

Tien wegwerkers zijn sinds 1998 om het leven gekomen door een ongeluk tijdens werkzaamheden. Zes keer waren daar automobilisten bij betrokken, vier keer werd het ongeval veroorzaakt door medewerkers. Zes keer vond het ongeval plaats op rijkswegen. Van een trend is volgens de minister geen sprake. Zorgen heeft ze wel, zeker sinds het ongeval op de A12 eind vorig jaar.

“Ik herinner me die dag als gisteren”, zegt Evert de Jong, van de vakgroep Bitumineuze Werken van Bouwend Nederland. “Uitgerekend op die dag hadden we een afspraak met Rijkswaterstaat. Het ging bijna alleen nog maar over het ongeluk.”

Harde afscheidingen

Met Bouwend Nederland onderzoekt Rijkswaterstaat oplossingen om het risico op ongelukken te verkleinen. Om het verkeer en de werkplek beter van elkaar te scheiden, wordt gedacht aan het vaker gebruik maken van harde afscheidingen. “Indien nodig”, wordt ook de optie van het compleet afzetten van wegen bekeken.

“Dat is niet alleen een kwestie van kosten”, benadrukt De Jong. “Je hebt ook met planningen te maken en zelfs evenementen spelen een rol.” Altijd de weg afsluiten, is hoe dan ook niet nodig, zegt de deskundige. “Als je een paar steentjes van de weg moet halen ga je die niet afsluiten.”

René van der Steen, voorzitter van Het Zwarte Corps, stelt dat werkgevers beter op hun medewerkers moeten letten. “De weggebruikers zijn nog net zo gestrest als voorheen. Ik neem waar dat de aandacht voor veiligheidsregels op zijn Brabants gezegd is ingekakt.”

Campagnes

Van der Steen ziet nog een ander risico van deze tijd, en wel het aantal wegwerkers dat wordt ingehuurd: “Vroeger werkten de bedrijven meer met vaste ploegen langs de weg die op elkaar waren ingespeeld.”

Campagnes en voorlichting kunnen helpen, denkt Van der Steen. Het idee om vaker wegen af te sluiten of harde afscheidingen te gebruiken, spreekt hem ook aan. “Hoge kosten? Geld mag niet het probleem zijn.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels