nieuws

Klimaatactie financieren met aandelen

infra

Klimaatactie financieren met aandelen

Wereldwijd moeten steden tot 2050 1000 miljard dollar per jaar investeren in de strijd tegen klimaatverandering. De manier om dat geld binnen te halen, is de uitgifte van groene aandelen.

Momenteel woont de helft van de wereldbevolking in steden waar 80 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) verdiend wordt. Tegelijkertijd vreest 76 procent van de steden dat klimaatverandering enorme gevolgen kan hebben. Zowel bedrijven in de steden als de steden zelf rapporteren zorgen over zware stormen, overstromingen, zeespiegelstijging en extremer weer.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat in 2005 5 procent van het bbp van de kuststeden blootgesteld wordt aan overstromingsgevaar. In 2070 is dat het dubbele.- Rond 2050 woont 70 procent van de wereldbevolking in steden. Als die veilig moeten blijven, dan is vanaf nu 1000 miljard dollar per jaar aan investeringen nodig om het broeikaseffect binnen de perken te houden. In 2012 werd door de steden slechts 359 miljar d uitgegeven aan klimaatinvesteringen, iets meer dan eenderde van het benodigde geld.

Investeringen

Overheidsfinanciën zijn echter schaars, waardoor de noodzakelijke investeringen nooit gehaald worden, wordt gevreesd in financiële en milieukringen. De oplossing kan echter zijn dat steden groene aandelen gaan uitgeven, vindt Marilyn Ceci van JP Morgan, de expert op dit gebied bij de Amerikaanse bank.

Zij neemt waar dat vooral in de Verenigde Staten het instrument van groene aandelen hard groeit. In Europa zijn het vooral Franse bedrijven als EDF en GDF Suez die Groene aandelen uitgeven. Een stad als New York wil 27 miljard investeren in groene infrastructuur. Een groot deel van het geld moet uit groene aandelen komen. De VN denkt dat andere steden op dezelfde manier hun klimaatinvesteringen gaan financieren.

Reageer op dit artikel