nieuws

Energieneutraal sluiscomplex

infra

Energieneutraal sluiscomplex

Scherp steekt het bedieningsgebouw van de nieuwe tweede Johan Frisosluis in Stavoren af tegen de blauwe lucht.

Een dakdekker van DNN in Emmen brandt een waterdichte afdekking vast op het dak van het bezoekerscentrum dat langs de nieuwe kolk is gebouwd. Ballast Nedam bouwt de sluis pal naast de Johan Frisosluis, die als toegangspoort voor de recreatievaart ‘s zomers lange wachttijden kent. Het ontwerp van Tromp Partners Architecten en adviesbureau Interra in Joure toont tussen de nieuwe sluishoofden een natuurlijke kolk met grastalud, riet en remmingswerken. Zowel bedieningsgebouw als informatiecentrum krijgt met hout en staal een strak uiterlijk. Pleziervaarders kunnen vanaf de boot door de glazen gevel in het informatiecentrum kijken. Het gebouw is tegen het IJsselmeerdijktalud aan gebouwd. Zonnepanelen maken het sluiscomplex energieneutraal.

De oplevering is door bodemverontreiniging met een jaar vertraagd. Aanvankelijk zou de tweede sluis vorig vaarseizoen al geopend zijn. De verdubbeling is onderdeel van Het Friese Merenproject.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels