nieuws

Kant-en-klaar: ‘Ondanks de korte bouwtijd is er veel vakwerk in gaan zitten’

infra Premium

Zelfs in een relatief klein poldergemaal komen alle aspecten van de waterbouw bij elkaar. Het enige nadeel: het meeste vakwerk verdwijnt onder water als het project af is.

Het gemaal Ten Boer werd ooit gebouwd om het gelijknamige dorp in Noord-Groningen droog te houden. Maar het vijzelgemaal, dat met schroeven het water afvoerde voldeed niet langer. De capaciteit was te laag, en de techniek inmiddels verouderd. “We hebben het hele gemaal vervangen door een pompgemaal”, zegt Meindert de Wolff van waterbouwer Knol Akkrum. “Op 20 meter afstand van het oude gemaal. Toen het nieuwe eenmaal werkte, kon het oude gemaal gesloopt worden.” De nieuwe installatie kan 7,5 vierkante meter per minuut afvoeren, meer dan voldoende voor de verwachte toename van regenwater in de toekomst.

Het gemaal was de laatste in een serie van vijftien die Knol, in combinatie met Mous Waterbeheer, de afgelopen jaren voor het waterschap Noorderzijlvest heeft vervangen. “Die samenwerking is altijd heel goed gegaan. Een repeterend element zit er wel in: doordat je het al vaker samen hebt gedaan, weet je precies hoe de andere partij het wil hebben. En dat was in dit geval wel nodig. Het gemaal moest erg snel klaar zijn. We begonnen voor de bouwvak, en het gemaal is half oktober in gebruik genomen. Maar bij zo’n korte bouwtijd is het belangrijk dat je organisatie goed is, zodat je de paar werkdagen goed kan benutten. Bij nieuwbouw is dat goed te doen, omdat je alles kan voorbereiden. Bij renovatie is dat lastiger.”

Maar ondanks de korte bouwtijd is er veel vakwerk in gaan zitten. “Zelfs bij zo’n relatief klein gemaal komen toch alle aspecten aan ons vak. Betonwerk, elektrotechniek, werktuigbouw, damwanden, metselwerk en beschoeiing, het zit er allemaal in.” Het enige nadeel is dat je daar soms weinig van terug kan zien. “Het resultaat is een klein object in het landschap dat grotendeels onder water staat. Het zijn mooie, complete werkjes, maar ze worden niet in de eerste plaats gemaakt om mooi te zijn. Het moet gewoon werken.”

Projectgegevens

Project: Nieuw gemaal Ten Boer

Opdrachtgever: Waterschap Noorderzijlvest

Aannemer: Knol Akkrum/Mous Waterbeheer

Bouwtijd: vijf maanden

Bouwsom: 4 ton euro

Reageer op dit artikel