nieuws

Juncker houdt vast een Bulgaarse gasbuis

infra Premium

De zuidelijke gasbuisleiding komt er gewoon als het aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker ligt. Hij zei dat in Sofia na gesprekken met de Bulgaarse regering. De buisleiding die 32 miljard euro gaat kosten, moet door dat land gaan lopen.

Rusland zoekt echter naar alternatieve routes, onder meer via Turkije. Reden hiervoor is dat de Russen niet willen voldoen aan de Europese eis om het eigendom van de buisleiding te scheiden van het eigendom van het gas dat erdoor vervoerd wordt. Gazprom wil wel de buisleiding in eigendom hebben.

Juncker heeft laten weten dat hij het niet accepteert dat Bulgarije gechanteerd wordt door de Russen om de Europese regels terzijde te schuiven. Bulgarije is voor bijna 100 procent afhankelijk van Russisch gas.

De Bulgaarse premier Borissov liet weten dat wat hem betreft de buisleiding gebouwd kan worden, maar dat dan wel voldaan moet worden aan EU-regels die onder meer grenzen stellen aan het eigendom van de buisleiding door gasproducenten.

Reageer op dit artikel