nieuws

Verwijzing naar visserijverleden

infra Premium

Verwijzing naar visserijverleden

Twee met zeilen getooide botters ‘varen’ met ingang van volgende maand over de A28 bij Harderwijk. Althans, dat beeld moeten de tuien van een fiets- en voetgangersbrug oproepen die een nieuwe wijk aan de zuidkant van de snelweg verbindt met het centrum van de vissersplaats.

De tuien van de nieuwe verbinding lopen boven de snelweg vanuit de toppen van twee houten scheepsmasten, die hier de functie van pylonen vervullen, naar twee kanten weg. Om het beeld van een vissersboot te versterken, komen boven op de stalen pyloonkoppen, waarin de tuien zijn verankerd, twee stalen vlaggetjes.

Voor de hoofdaannemer van het project, Heijmans Civiel, heeft Wijma Kampen de 22 meter hoge pylonen speciaal laten draaien. Houten pylonen worden wel vaker toegepast, maar zijn dan volgens Peter Zanen van de houtleverancier meestal samengesteld uit houten delen. “Deze zijn van massief azobéhout en hebben dus geen naden.” De pylonen staan aan weerszijden van het wegdek en rusten op betonnen pijlers. Hierdoor zijn de vierkante voeten van de opgetilde ‘masten’ zichtbaar vanaf de snelweg. Beide zijn inmiddels geplaatst.

Niet alleen de pylonen, maar ook de brug zelf is van onbehandeld azobé. Hierop wordt een dek van glasvezelversterkt kunststof aangebracht, dat uiteindelijk een afwerking krijgt met een epoxyslijtlaag. Het houten brugdek is samengesteld uit elf secties van 7 meter lengte, door Zanen aangeduid als liggende sluisdeuren, die zijn versterkt met stalen dwarsbalken. In de lengterichting zijn de secties met elkaar verbonden door middel van stalen staven met een dikte van 48 millimeter. Bij een aanrijding door bijvoorbeeld een vrachtwagen moet de brug een kracht van 160 ton op kunnen vangen zonder te bezwijken.

De brug, die de A28 in één keer overspant, is een ontwerp van Zwarts & Jansma Architects. Heijmans levert het kunstwerk begin december op. Opdrachtgever gemeente Harderwijk, opent de nieuwe verbinding, waarvoor nog een naam moet worden bedacht, op 11 december.

Reageer op dit artikel