nieuws

‘Ondergrond onderschat probleem’

infra

Twee keer was Chris Schaapman dichtbij een proef voor het bundelen van kabels en leidingen waardoor de straat niet steeds open moet. Nu heeft hij weer beet en hij laat niet meer los. In Alphen moet een standaard worden gezet die toepasbaar is in heel Nederland.

De ene leiding moet diep in de grond liggen, vrij van vorst, de andere juist hoog om er bij te kunnen voor reparatie zonder gevaar dat zich gas ophoopt in een besloten ruimte. Elke netwerkbeheerder en elk type kabel of leiding stelt zijn eigen eisen. Keer op keer blijkt het moeilijk alle disciplines op één lijn te krijgen om ze slim te kunnen bundelen. Tweemaal was de gemeente Alphen aan den Rijn dicht bij een praktijkproef met mantelbuizen en verzamelputten. Beide keren moest het op het laatste moment worden afgeblazen om de ontwikkeling van een gebied niet te vertragen. Niet elke projectontwikkelaar kon wachten tot de gemeente iedereen had opgelijnd.

Dat laat directeur Stedelijke Ontwikkeling Chris Schaapman niet nog eens gebeuren. Hij heeft er bijna een persoonlijke missie van gemaakt om orde te scheppen in de spaghetti van kabels en leidingen in de ondiepe ondergrond. En dan niet alleen voor Alphen, maar voor heel Nederland. Nu het Thorbeckeplein, pal tegen het centrum wordt herontwikkeld, ziet de gemeente haar kans schoon een mantelbuis-putsysteem aan te leggen. De gemeente betaalt de mantelbuizen en de putten, de netbeheerders hun reguliere kosten. Schaapman: “De netwerkbeheerders betalen nu dus wat ze anders ook zouden moeten betalen. Maar als KPN of wie ook over vijf jaar een nieuwe kabel wil trekken, betalen ze de complete graafkosten aan de gemeente die ze anders ook kwijt waren geweest.” Op die manier zou het zomaar kunnen dat op den lange duur de hele exercitie voor Alphen nog voordeliger uitpakt ook. Maar minstens zo belangrijk vindt Schaapman de maatschappelijke baten. “Vlak het voordeel niet uit dat winkels en bedrijven altijd goed bereikbaar zijn”, verklaart hij. Witteveen+Bos begint binnenkort een maatschappelijke kosten-batenanalyse om daarover uitsluitsel te krijgen.

De dienst Stadsbeheer neemt het beheer op zich van mantelbuizen en putten. Schaapman weet niet of dit het ideale eindmodel is. “Misschien is het slimmer om later een VVE op te tuigen of een andere juridische constructie. Dat moet de proef uitwijzen en is een goed onderwerp voor de evaluatie. ”

De proef gaat in maart van start en moet gepaard gaan met wat mediaspektakel. De afdeling communicatie heeft alvast een twitter account gereserveerd. “Want de problematiek van ondergrondse kabels en leidingen is misschien niet zo sexy, het is veel breder en treft veel meer mensen dan iedereen denkt.”

Meewarig

Schaapman treft vaak meewarige blikken als hij over het project begint. “Heb je hem weer met zijn mantelbuis-putconstructie”, klinkt het dan. Bundeling van kabels en leidingen is doorgaans niet iets waarmee directeuren zich persoonlijk bemoeien. “Maar ik vind dit een interessant probleem. En schromelijk onderschat, door bijna iedereen. Het is met wegopbrekingen een beetje als met kiespijn. Je hebt er heel veel last van als het je treft, maar als je naar de tandarts gaat ben je het ook zo weer vergeten. We willen deze kiespijn voor de komende generaties voorkomen.”

De oplossing die rondom het Thorbeckeplein in de grond komt te liggen, zal voor een gemiddelde woonstraat nogal overgedimensioneerd zijn met een put bij elke voordeur. “Een flinke put ook, al wordt hij netjes weggewerkt in het plaveisel. Maar misschien kan het slimmer en zijn kleinere putten of andere oplossingen mogelijk. We zullen nog tegen genoeg dingen aanlopen. En de evaluatie zal vast de nodige verbeteringen opleveren Maar je moet een keer beginnen.”

Reageer op dit artikel