nieuws

Gemeenten gaan miljoenen voor 
wegen schrappen

infra Premium

Gemeenten gaan miljoenen voor 
wegen schrappen

Gemeenten willen het komend jaar miljoenen bezuinigen op het onderhoud van wegen. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. Van de 197 gemeenten die reageerden, willen ten minste 42 bezuinigen. De koplopers in bezuinigen op het onderhoud van wegen, straten en pleinen zijn de gemeenten Leiden, Nijmegen, Venlo, Haarlem en Kampen.

Leiden bezuinigt 2,6 miljoen euro, Nijmegen 1,3 miljoen euro en Venlo 810.000 euro. Gemeenten beheren 90 procent van alle wegen in Nederland.

In Haarlem betekent de bezuiniging van 700.000 euro dat de gemeente het kwaliteitsniveau van het onderhoud van de wegen moet verlagen. “We moeten in Haarlem 10 miljoen euro bezuinigen. Dan is beheer en onderhoud van wegen een aspect van de bezuinigingen. Dit betekent dat op asfaltwegen, waar normaal gesproken meteen een hele mooie nieuwe laag op wordt gelegd, nu alleen de gaten worden gedicht”, aldus wethouder Sikkema.

Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen vindt dat er te gemakkelijk wordt gegrepen in de infrastructuurpot. “Er zijn vaak grote bedragen gereserveerd voor de infrastructuur, dus dat zijn op papier makkelijke bezuinigingen. Weinig onderhoud plegen lijkt goedkoop, maar het zal duurkoop blijken.” Ook provinciale wegen behoeven verbetering, blijkt uit onderzoek van ANWB. Tot 2020 is daar 1,9 miljard voor nodig.

Reageer op dit artikel