nieuws

12 miljoen euro extra voor lokale spoorveiligheid

infra Premium

12 miljoen euro extra voor lokale spoorveiligheid

Met een investering van 12 miljoen euro moet het spoor nabij Dordrecht en Zwijndrecht de komende vijf jaar veiliger worden. Het tracé is een van de drukst bereden goederensporen in Nederland. Om het risico op botsingen of ontsporingen te verkleinen, worden onder meer de wissels aangepast of verwijderd en geleiders aangelegd.

De aanvullende maatregelen komen bovenop reeds doorgevoerde aanpassingen van de bouwplannen. Zo is het bijvoorbeeld in Dordrecht en Zwijndrecht al niet meer toegestaan om nieuwbouw te realiseren in een straal van 30 meter binnen de spoorwegtracés. Bovendien mag in een straal van 200 meter geen nieuwbouw meer komen voor mensen die zich niet zelfstandig kunnen redden. Een verzorgingstehuis of kinderopvang moet daarbuiten een locatie vinden.

Op die manier moeten de risico’s van het goederenvervoer voor de omwonenden verder worden verkleind. De overeenkomst volgt na inzet van Tweede Kamerleden. Stientje van Veldhoven (D66) en Betty de Boer (VVD) hebben om de extra maatregelen gevraagd met een motie aan het adres van staatssecretaris Mansveld (spoor).

Woensdag ondertekenden de burgermeester van Zwijndrecht, de wethouder van Dordrecht en secretaris-generaal Riedstra van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de overeenkomst.

Reageer op dit artikel