nieuws

‘Zwakke economie vraagt extra bouwinvestering’

infra Premium

‘Zwakke economie vraagt extra bouwinvestering’

De Duitse bouw grijpt de afzwakking van de economie in de eurozone aan om krachtig te pleiten voor meer investeringen in de infrastructuur. Topvrouw Christine Lagarde van het Internationale Monetaire Fonds schat de kans dat de eurolanden opnieuw in een recessie raken op 40 procent.

“Investeren, investeren, investeren. Dat alleen maar kan het devies zijn”, zegt directeur Felix Pakleppa van Deutsches Baugewerbe, de brancheorganisatie van de kleine en middelgrote aannemers in Duitsland. “Alleen al het landelijke wegennet heeft jaarlijks 2,5 miljard euro nodig. En daar komen dan nog de regionale en gemeentelijke wegen bij. Geld is er genoeg. De accijns op brandstoffen en de vrachtwagentol leveren ruim 50 miljard euro op.”

Pakleppa ergert zich eraan dat als op het verkeersministerie over infra gesproken wordt te vaak digitale infrastructuur aan de orde is. “En dat terwijl onze straten, rails en bruggen verkommeren en ten dele zelfs afgesloten moeten worden.”

Vier grote onderzoeksinstituten in Duitsland constateren dat de economie in Duitsland duidelijk is afgekoeld. Voor dit jaar wordt nog slechts een groei van 1,3 procent voorspeld. In 2015 daalt het tempo verder tot 1,2 procent. De binnenlandse vraag is verslechterd en de buitenlandse afzet valt tegen. De instituten (DIW, IWH, Ifo en RWI) noemen de risico’s voor de wereldconjunctuur aanzienlijk. Daarbij wijzen ze op de problematische Chinese vastgoedmarkt en het conflict van Rusland met het westen. Ook is nog niet duidelijk of de Europese banken hun balansen op orde hebben.

Steunpilaar

Voor de bouw zijn de instituten optimistisch. Raming is dat de bouwinvesteringen dit jaar met 3,3 procent en volgend jaar met 2,2 procent toenemen. Steunpilaar daarbij is de sterk herstelde woningbouw. Het bedrijfsleven investeert momenteel slechts mondjesmaat en dat zal volgend jaar weinig veranderen. De opdrachten van de overheid echter zullen flink toenemen: dit jaar met 4,3 procent en in 2015 met 4,6 procent. In de tweede helft van dit jaar nemen de werken voor de hoogwaterbescherming flink toe. Extra geld komt ook vrij voor de bouw van scholen en kinderdagverblijven. De gemeenten zitten weer beter bij kas en dat zal volgens de instituten leiden tot het opvoeren van de plaatselijke bouwinvesteringen.

Reageer op dit artikel