nieuws

Duurzaamheidsprijs voor mobiele brug

infra

Duurzaamheidsprijs voor mobiele brug

De mobiele voetgangersbrug EventBridge heeft op de Staalbouwdag de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014 in de wacht gesleept. De prijs werd voor het eerst uitgereikt als nieuwe categorie bij de Nationale Staalprijzen. Movares en VD Leegte waren de gelukkigen.

Hun EventBridge is bedoeld om voetgangersstromen in goede banen te leiden bij grote evenementen. Alle onderdelen van de brug passen op één vrachtwagen en de constructie is met een paar personen in drie uur op te zetten.

Voor de jury van de Staalprijs, die onder leiding stond van architect Pi de Bruijn, komen in het ontwerp van de brug alle kwaliteiten van het materiaal staal tot uiting: gewichtsreductie, materiaalbesparing, demontabiliteit, bouwafvalbeperking, herbruikbaarheid en een lange economische levensduur. De jury vraagt zich hardop af waarom niemand eerder op het idee is gekomen.

Er werden veel meer prijzen uitgereikt op de Staalbouwdag die donderdag plaatsvond in een oude vliegtuighangar in Katwijk. Er vielen gedoodverfde favorieten in de prijzen, zoals de stationskap voor Rotterdam Centraal in de categorie Utiliteitsbouw en de Nijmeegse brug De Oversteek in de categorie Infrastructuur. Ook Villa Kogelhof in Kamperland was misschien niet meer een heel verrassende winnaar nadat hij uit de twaalf inzendingen in de categorie Woningbouw was genomineerd. Het ontwerp va n Paul de Ruiter dat werd uitgevoerd door Meijers Staalbouw en Van de Linde werd eerder jubelend ontvangen en haalde alle landelijke pers.

Bij de industriebouw won een bouwwerk dat tot noch toe minder de publiciteit haalde: het Bedrijfsgebouw voor Toyota Material Handling in Ede. De jury roemt in haar rapport de zuivere constructie. Eigenlijk zouden volgens De Bru ijn alle industriegebouwen zo’n heldere opzet moeten hebben. De omhulling van strekmetaal vindt hij fraai. Ook de integratie van de zonwering krijgt lof van de jury, net als de manier waarop het hemelwater wordt afgevoerd.

Ook de categorie Karakteristieke Stalen Bouwdelen leverde een minder bekende winnaar op: de folly. Het Elastische Perspectief in Barendrecht. Het is een lang slingerende trap van cortenstaal boven op een groene heuvel die uitzicht biedt op de skyline van Rotterdam. De vorm is geïnspireerd op de band van möbius een eindeloze ring waarin onder- en bovenkant ongemerkt in elkaar overgaan. Het staal is volgens de jury slim toegepast. Want de trapbomen werden weliswaar dikker uitgevoerd dan strikt noodzakelijk, maar daardoor kon er flink bespaard worden op verstijvingsschotten en laswerk. Dat leverde de bouwers een flink voordeel op.

Reageer op dit artikel