nieuws

Bij Arcadis staan alle registers op groei

infra Premium

Bij Arcadis staan alle registers op groei

Arcadis breekt dit jaar alle records. Geholpen door grote aankopen en een volle orderportefeuille stijgt de winst met 10 procent tot ruim 122 miljoen euro.

“We plukken vruchten van onze investeringen met een organische groei die de 5 procent nadert. Een uitzondering is nog Noord-Amerika”, zegt bestuursvoorzitter Neil McArthur.

In het segment gebouwen, inmiddels 31 procent van de omzet, realiseert Arcadis op alle fronten groei. De toenemende activiteiten spelen zich vooral af in het sterk investerende Midden-Oosten en op de herstellende markten op het vasteland van Europa. De orderportefeuille is vergeleken met een jaar geleden 7 procent dikker.

Tegenwind

Het specialisme water (24 procent van de omzet) kampt met tegenwind in de Verenigde Staten. De gemeenten daar geven minder geld uit dan voorheen. In Latijns-Amerika daarentegen nemen de activiteiten toe. Ondanks de dempende werking van de Verenigde Staten is de waterportefeuille 1 procent gegroeid.

Ook op de milieumarkt blijkt Amerika lastig. Omdat de overheden met minder projecten komen, is een prijzenslag ontstaan bij het werk voor de particuliere opdrachtgevers. In continentaal Europa, met inbegrip van Nederland, nemen de opbrengsten toe dankzij projecten voor internationaal georiënteerde klanten. Het orderboek is 4 procent beter gevuld dan een jaar geleden. De stroom van nieuwe opdrachten is dankzij enkele grote orders met 10 procent toegenomen. Bijna een derde van alle werk van Arcadis is gerelateerd aan milieuvraagstukken.

Groei in buitenland

In de sector infrastructuur (24 procent van de omzet) wisselen pieken en dalen elkaar af. Het Midden-Oosten, Groot-Brittannië en continentaal Europa laten groei zien. Daarentegen neemt het werk voor de mijnbouw in Zuid-Amerika flink af. De orderportefeuille is 9 procent gegroeid.

De bruto bedrijfsopbrengsten van Arcadis bewegen zich in de eerste negen maanden van het jaar met een bedrag van 1,8 miljard euro op hetzelfde niveau als vorig jaar. De brutowinst (ebita) bedraagt 142,2 miljoen.

Arcadis koerst dit jaar af op een omzet van 2625 miljoen euro, 5 procent meer dan vorig jaar. Topman McArthur schrijft de groeiverwachting toe aan zowel de prestaties sinds de jaarwisseling, het gezonde orderboek als de grote aankopen die de onderneming recent gedaan heeft. Door de inlijving van het Britse Hyder en het Amerikaanse bedrijf Callison steeg het aantal medewerkers met 5600 tot 28.000.

Reageer op dit artikel