nieuws

Ballast Nedam zet offshore windparkactiviteiten te koop

infra Premium

Ballast Nedam zet offshore windparkactiviteiten te koop

Ballast Nedam zet zijn offshore windparkactiviteiten in de etalage. Bedoeling is om “op korte termijn” tot een transactie te komen, maakte de bouwer gisteren bekend.

Het offshore-bedrijf van Ballast Nedam ontwerpt, bouwt en installeert funderingen voor windparken op zee. De onderneming was onder meer betrokken bij de aanleg van het eerste offshore windpark van Nederland, voor de kust van Egmond aan Zee.

De onderdelen die in de etalage staan zijn Ballast Nedam Offshore, de staf van de ontwerp-, inkoop-, bouw- en installatiediensten en het hefschip Svanen. De inspectie- en onderhoudsactiviteiten voor operationele windparken verkoopt het concern nadrukkelijk niet.

Boskalis en Deme

Bouwanalisten verwachten dat verkoop ruim 50 miljoen euro zal opbrengen. Als mogelijke kopers worden onder andere de baggerbedrijven Boskalis en Deme genoemd.

De voorgenomen verkoop van (een deel van) de windparkactiviteiten is een uitbreiding van het desinvesteringsprogramma dat Ballast Nedam begin dit jaar aankondigde ter versterking van de financiële positie. De aannemer uit Nieuwegein kampt met forse verliezen, mede als gevolg van tegenvallers op infraprojecten, waaronder de aanleg van de A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Eerder deed het concern al dochterbedrijven CNG Net, LNG24 en CNG Net Realisatie van de hand, alsmede zijn Britse recyclingactiviteiten en een belang in de Noorse steengroeve Bontrup. Dat leverde bij elkaar enkele tientallen miljoenen op.

Afgeketst

Ballast Nedam wil ook nog altijd af van Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks. Eerder leek durfkapitalist H2 Equity Partners deze dochter in te lijven, maar de deal ketste op het laatst af.

Vorige week maakte de onderneming nog bekend dat de verliezen in het derde kwartaal alleen maar verder zijn opgelopen. Hoewel de top van het concern toen geen prognose wilde afgeven voor het hele jaar, gaf ze wel aan dat 2014 een “zwaar jaar” voor Ballast Nedam zal worden.

Reageer op dit artikel