nieuws

Lichte brug van ‘composietbeton’ bestemd voor de vervangingsmarkt

infra

Lichte brug van ‘composietbeton’ bestemd voor de vervangingsmarkt

Op basis van onderzoek naar de potentiële vervangingsmarkt introduceert Romein Beton uit Dodewaard een gestandaardiseerde fiets- en voetgangersbrug van ‘composietbeton’. Daarmee bedoelt de fabrikant ultrahogesterktebeton met vezels en traditionele wapening.

Onder ‘composiet’ als materiaal wordt meestal vezelversterkte kunststof verstaan. “Maar ‘composiet’ betekent in het algemeen ‘samengesteld’. De vezelversterkte ultrahogesterktebeton is in die zin ook een composiet”, aldus Paul de Vries, manager sales, marketing and estimating bij Romein Beton. “Het beton heeft een druksterkte van 135 N/mm2. Daardoor is 50 procent minder materiaal nodig dan bij een druksterkte van 45 N/mm2. De brug is niet voorgespannen, maar gewoon gewapend.”

De gestandaardiseerde fiets- en voetgangersbrug voldoet aan de Eurocode en is berekend op de aslast van kleine onderhoudsvoertuigen en strooiwagens. Hij is niet alleen licht, wat een voordeel is voor het transport en de plaatsing, maar ook slank. Tot 6 meter lang is de brug 250 millimeter dik, van 6 tot 9 meter is hij 330 millimeter dik en daarboven tot 12 meter 450 millimeter dik.

Romein Beton biedt een ruime keuze uit stalen en houten leuningen, die reeds op de fabriek gemonteerd kunnen worden. “De brug wordt op twee steunpunten gelegd”, aldus De Vries. “De uitvoering en vormgeving daarvan hangt af van de ondergrond en de omgeving. Door het geringe gewicht van de brug hoeven de landhoofden niet altijd onderheid te worden.”

Lange levensduur

De breedte van de brug is 2,5 meter en onafhankelijk van de lengte. Alle lengtes kunnen in dezelfde mal worden geproduceerd. ‘Dat zorgt voor een aantrekkelijk prijsniveau’, stelt Romein Beton in een persbericht. ‘Bovendien heeft de brug geen onderhoud nodig. Composietbeton heeft een zeer dichte pakking en is vrijwel ondoordringbaar voor vocht en vuil. De brug heeft een extreem lange levensduur van zeker honderd jaar. Hij kan in de loop van zijn leven eenvoudig worden verplaatst en elders ingezet.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels