nieuws

Regenworm helpt waterberging

infra

Regenworm helpt waterberging

De regenworm is een belangrijke bondgenoot bij het voorkomen van wateroverlast. De dichtheid van de wormen in de bodem staat in relatie tot de opnamecapaciteit van oevers en opvangbekkens.

Volgens professor Anke Hildebrandt van universiteit Friedrich Schiller in Jena is doorslaggevend voor de opnamecapaciteit van de bodem zijn poriënstructuur. “Vooral poriën met een doorsnede van meer dan een tiende millimeter zijn belangrijk voor de opvang van het water.” Aan de oevers van rivier de Saale in de Duitse deelstaat Saksen Thüringen wordt op een 10 hectare groot terrein met meerdere honderden proefpercelen het effect van water op soorten graslanden onderzocht . De bodembedekking varieert van monotoon een enkele grassoort tot een mix van zestig verschillende grassen, kruiden en vlinderbloemigen. Nergens anders ter wereld wordt zo grootschalig dit type onderzoek gedaan.

De aanwezigheid van te veel gras heeft volgens hydroloog Hildebrandt door de zodevorming een negatief effect op de waterberging. De aanwezige poriën worden door de vertakkingen van de wortels eerder gesloten dan geopend. Daar waar vlinderbloemigen als klavers en lupinen groeien, kan het water een stuk gemakkelijker de bodem binnendringen. De aanwezigheid van regenwormen speelt daarbij een belangrijke rol. 

Reageer op dit artikel