nieuws

Langste voorgespannen prefab liggers

infra

Langste voorgespannen prefab liggers

Aannemingsbedrijf GMB Civiel bouwt een brede en hoge brug over het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn. Die maakt de doorvaart van schepen met vier lagen containers mogelijk. Ze kunnen elkaar onder de brug passeren.

Omdat het brugdek schuin over het kanaal ligt, zijn de prefabbetonnen liggers buitengewoon lang. Haitsma Beton uit Kootstertille heeft hiervoor vijftien 68 meter lange, 240 ton zware HKP-liggers geleverd en gemonteerd. Voor zover bekend zijn het de langste en zwaarste voorgespannen prefab liggers ter wereld. Ze zijn over het water aangevoerd. De productie vond plaats in een grote hal met zelfverdichtend beton, gestort met een pulsvrije betonpomp om een constante kwaliteit te verkrijgen. Haitsma leverde ook 69 PA-platen, randelementen en heipalen.

Reageer op dit artikel