nieuws

Zonnecellen geïntegreerd in geluidscherm A16

infra

Zonnecellen geïntegreerd in geluidscherm A16

Het geluidscherm ter hoogte van de A16 bij Dordrecht krijgt vanaf 2016 geïntegreerde zonnecellen die meteen 80 huishoudens 275 MWh/jaar van stroom kunnen voorzien.

Onlangs heeft Rijkswatersstaat 1,3 miljoen euro Europese subsidie gekregen om het idee van de ‘Solar Highways’ uit te werken. De 450 meter geluidsscherm met een hoogte van 6 meter is de beoogde proeflocatie waar dan drie jaar wordt getest. Samen met Energie Centrum Nederland en Solar Energy Application Center wordt gewerkt aan een demonstratiemodel om de bovenste vier meter aan weerszijden met zonnecellen uit te rusten.

Bijzonder is dat de schermelementen zelf bestaan uit tweezijdige zonnecellen. Er is geen sprake van losse zonneschermen op de geluidschermen. Het prototype zal nog dit jaar klaar zijn. Zodra het zover is, zal Rijkswaterstaat de markt benaderen voor de daadwerkelijke ontwikkeling en realisatie van het scherm.

Reageer op dit artikel