nieuws

Pompen in plaats van hogere dijken rond IJsselmeer

infra Premium

Pompen in plaats van hogere dijken rond IJsselmeer

Plannen om grootschalig de dijken in het IJsselmeergebied te verhogen, kunnen naar de prullenbak.

Volgens een studie van het Centraal Plan Bureau is de plaatsing van extra pompen in de Afsluitdijk een uitstekend middel om grote overstromingen in het achterland te voorkomen. Tot nu toe wordt de waterhoogte van het IJsselmeer gereguleerd door spuisluizen. Bij eb gaat het water zonder inzet van mechanische hulpmiddelen vlot richting Noordzee. Door de opwarming van de aarde stijgt echter het waterpeil van de zeeën en zal lozen vanuit het IJsselmeer steeds moeilijker worden.

Bekijk de studie naar economisch optimale waterveiligheid in het IJsselmeergebied

Reageer op dit artikel