nieuws

Palmbomen inspireren tot slimme bestratingsmachine

infra Premium

Palmbomen inspireren tot slimme bestratingsmachine

In een hangmat liggen op een tropisch eiland gaat na een tijdje ook vervelen. Oud-aannemer Hans Rutgers ontwikkelde op Bali een heuse bestratingsmachine.

De machine pakt klinkers in verband op, om ze na afloop van de werkzaamheden weer in hetzelfde verband terug te leggen. Dat betekent volgens Rutgers een flinke verbetering ten opzichte van bestaande bestratingsmachines. In veel gevallen betekenen die vooral een verbetering van de arbo-omstandigheden voro de stratenmakers. Maar de stenen moeten meestal stuk voor stuk nog in de hand worden genomen en goed gelegd. Bij Rutgers Rutack F1 is dat niet nodig.

Na ruim dertig jaar werken in de GWW verkocht de Brabander in 2002 zijn aannemersbedrijf en verkaste naar Bali. Maar het geluier in de zon ging al snel vervelen en hij zocht weer een praktische, technische uitdaging. Op basis van een Komatsu kraan bouwde hij zijn bestratingsmachine. Na drie jaar werken met lasapparaat en slijptol in een bloedhete hal is het prototype klaar en is het octrooi toegekend. Rutgers zoekt nu ondernemers in Nederland die samen met hem zijn vondst willen doorontwikkelen en op de markt willen brengen.

Reageer op dit artikel