nieuws

Opblaasbare tent houdt wegwerker warm

infra

Een recent op de markt gekomen modulair opgebouwde doorwerktent voor wegwerkers kun je met lucht snel opblazen tot een weer- en windvrije werkplek.

Peter Thomassen maakte met zijn bedrijf Actum al jaren tenten voor het ministerie van Defensie, toen hij een artikel onder ogen kreeg waarin stond dat op termijn in Nederland zo’n 1600 bruggen moeten worden aangepakt. Dat zette hem aan het denken en leidde uiteindelijk tot een octrooi op een ‘doorwerkinrichting voor een bouwlocatie’. De octrooitekst spreekt van een modulair opgebouwde, ‘luchtgedragen tube-tent’ die met name in de wegenbouw de werkers bescherming moet bieden tegen weer en wind. “De extreme omstandigheden waaronder een doorwerktent gebruikt wordt, stellen hoge eisen aan de verankering, maar vooral aan de bestendigheid tegen zeer hoge en wisselende windbelastingen. Het systeem is berekend op windkracht 12, maar uit veiligheidsoverwegingen strijken we de tent al als de windkracht boven de 8 komt”, aldus de uitvinder, die verzekert dat hij met vier man per uur 24 meter tent kan plaatsen: “Dat is sneller dan bij de bestaande tenten.”

Het meest in het oog springende aspect aan de doorwerktent is de draagconstructie. Die bestaat uit voorgevormde, opblaasbare ‘tubes’ van brandvertragend pvc, versterkt met kevlar. De fundering voor drie naast elkaar gelegen tubes bestaat in principe uit twee betonnen barriers van 6 meter lang, een links en een rechts. Met drie tubes en het bijbehorende stuk zeildoek van de tent vormen zij een module. Ook een bestaande vangrail of brugleuning is te gebruiken als verankering.

Tussenstuk

Tussen de fundering en de tubes komt een kokervormig tussenstuk dat meteen dient voor de toevoer van lucht. Een overdruk van 0,5 bar is voldoende om de constructie overeind te houden. “Hoewel in principe een enkele lichte luchtpomp voldoende is, gebruiken we er voor de veiligheid toch twee”, vertelt Thomassen. “Een eventuele lekke tube kun je plakken of ter plekke vervangen zonder dat de tent inzakt. Afgezien daarvan kun je zonder probleem een hele module verwijderen, bijvoorbeeld om hem van de voorkant naar de achterkant te verplaatsen.” Op www.doorwerktent.com staat een instructiefilmpje.

De standaardmodules zijn steeds 6 meter lang maar leverbaar in drie typen, voor vrije overspanningen van 4 tot 14 meter. In oktober is het eerste exemplaar ingezet bij werkzaamheden op de Hartelbrug bij Rotterdam.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels