nieuws

Onderzoek naar meetmethoden kwaliteit diepwanden

infra

Onderzoek naar meetmethoden kwaliteit diepwanden

Met twee proefpanelen, dwars op de wanden van de westelijke buis van de spoortunnel in Delft, onderzoeken Rodriaan Spruit en Jan van Dalen de methoden waarmee de kwaliteit van diepwanden wordt gemeten.

De promotie zal uitwijzen welke methoden het meest relevant zijn voor de civiele praktijk. “Het westelijke proefpaneel hebben we netjes uitgevoerd, het oostelijke opzettelijk met fouten. De wapeningskorf is daar plaatselijk verdicht om storingen in de stroming van het beton uit te lokken. Een deel is uitgevoerd met minder vloeibare mortel. De steunvloeistof bentoniet is niet ontzand en heeft een week gestaan”, aldus Spruit. Hij is promovendus aan de TU Delft. “Eigenlijk valt de kwaliteit van het foute paneel mee. Maar we hebben nog niet alles gezien. We hebben wel metingen gedaan met ultrasoon geluid. In de voeg tussen de panelen bevindt zich nog bentoniet, ingesloten door het beton.” Aannemer Combinatie Crommelijn begint deze week met de sloop van het ontgraven deel van de proefpanelen.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over het onderzoek naar meetmethoden om de kwaliteit van diepwanden te meten 

Reageer op dit artikel