nieuws

Wanden maken zandpalen A4 overbodig

infra

Wanden maken zandpalen A4 overbodig

Injecteren van de zandpalen in het tracé van A4 Midden-Delfland lijkt onnodig. Rijkswaterstaat (RWS) en aannemer A4all zetten de cementbentonietwanden door naar grotere diepte.

De zandpalen spelen de bouwers vooral parten bij de halfverdiepte ligging tussen Delft en Schiedam. Ze doorboren de afsluitende kleilaag onder het tracé waardoor dat niet droog aangelegd kan worden.

Diepere cementbentonietwanden aan weerszijden blokkeren toestroom van grondwater dat dan niet via de zandpalen in de bouwput kan stromen. De wanden hoeven volgens projectmanager Adrie Franken van RWS zeker niet tot -45 meter te worden uitgevoerd, maar gemiddeld wel tot zo’n -18 meter NAP, veel dieper dan gepland.

Over wat het betekent voor de kosten laat RWS niets los. Eerder meldde Cobouw over een meerwerkclaim van de aannemer van 163 miljoen euro. Daarmee valt het contract ruim 50 procent duurder uit. Dat meerwerk komt niet alleen voor rekening van de zandpalen, maar ook door scopewijzigingen.

Reageer op dit artikel