nieuws

Tijdelijke waterkering van zeildoek

infra Premium

Een tijdelijke dijk van zeildoek versterkt met kunststof hoepels. Daarmee wil Flexible Flood Protection wassend water tegenhouden.

De dijk bestaat uit een zeildoek dat rondloopt naar achter en zo een slurf vormt. Die vult zich vanzelf met water en wordt door de waterdruk op zijn plek gehouden. Rondlopende hoepels brengen de dijk alvast in vorm in afwachting van het water.

De Flexible Flood Protection is de afgelopen maanden beproefd in FloodProof Holland, de dijkenproeftuin in Delft Zuid. Daar voldeed hij volgens uitvinder Robert Alt prima. Verder dan een prototype is Alt nog niet, maar de proeven gaven voldoende vertrouwen om tot productie over te gaan.

Op de Waterbouwdag vorige week toonde hij een segment dat met waterdichte ritssluitingen zijdelings gekoppeld kan worden en uitgebouwd tot eindeloze lengtes. Zo blijven de afzonderlijke pakketten goed te hanteren zonder zwaar materieel.

Alt is niet de eerste die met zeildoek wassend water wil tegenhouden. Eerder werd al de Canadese Watergate getest in de Delftse dijkenproeftuin. Die bestaat uit een omgeslagen doek, met schotten die voorkomen dat de dijk omklapt. Bij rustig water functioneert die volgens Alt prima, maar als er golven staan, slaan die gemakkelijk over de dijk, omdat de kruin drijft op het water. Ook als de maximaal kerende hoogte nog lang niet is bereikt. De hoepels in Alts tijdelijke dijk ondervangen dat.

Verder is in Duitsland de Mobildeich op de markt. Die bestaat uit watergevulde slangen die met een zware pomp moeten worden gevuld. De Flexible Flood Protection vult zichzelf via gaten onderin en is daarmee lekker lowtech, vindt Alt.

Hij kwam op het idee voor zijn kering toen hij deze zomer soldaten zag klungelen met zandzakken tijdens de wateroverlast in Duitsland. Alt heeft een bedrijf dat vinylvloeren legt en hij dacht meteen aan zeildoek. Zonodig wordt de dijk vastgezet met tentharingen of speciale kramplaten.

Reageer op dit artikel