nieuws

‘Combinatiemeting brengt ondergrondse infrastructuur beste in beeld’

infra Premium

‘Combinatiemeting brengt ondergrondse infrastructuur beste in beeld’

Een combinatie van detectietechnieken brengt de ondergrondse infrastructuur afdoende in beeld. Een enkele techniek geeft zicht op hooguit 70 procent van wat er onder het maaiveld aan kabels en leidingen ligt. Met een bundeling van detectietechnieken wordt dat al snel meer dan 90 procent.

Dat is de reden dat Wout Broere, universitair docent ondergronds bouwen aan de TU Delft, met interesse het Britse project Mapping the Underworld volgt. Dit project brengt met een combinatie van technieken als grondradar, radiodetectie en seismisch onderzoek ruim 90 procent van de ondergrondse infrastructuur in beeld.

Het toestel waarmee dat gebeurt verkeert nog in het experimentele stadium en is nog onhandelbaar groot, zegt Broere. “Technisch is het systeem uitgewerkt en voldoet het goed, al zal het nog wel enige tijd duren voordat het in een handelsuitvoering op de markt komt.”

Reageer op dit artikel