nieuws

Spookstation wordt kunststation

infra Premium

Spookstation wordt kunststation

Nederlands enige spookstation, NS-station Lelystad-Zuid, kan een culturele bestemming krijgen. Dat gelooft althans architect Bart Cardinaal (Hunk-design), die de desolate ruïne in een studie veranderde in een knalrood ‘Art-station’.

Waarom is op dit NS-station nooit een trein gestopt?

“Toen de spoorlijn werd aangelegd, geloofde men in enorme groei van Lelystad en Almere. Dus is de ruwbouw alvast gebouwd. Twee identieke stations in Almere gingen in 1987 gewoon open, maar dit was dus te optimistisch gepland.”

Waarom nu een culturele bestemming?

“Cultureel centrum De Barak, die actief is in het nieuw te bouwen stadsdeel Warande, vroeg ons het te onderzoeken en een ontwerp te leveren.”

De 11.000 dagelijks voorbijflitsende treinreizigers kunnen hier straks kunst zien op de perrons?

“Op de perrons komen woonunits voor ‘artists in residence’. De expositieruimte ligt beneden. Een dubbelstaaf hekwerk van grond tot plafond schermt de ruimte af. Alles uitgevoerd in rood.”

Exposities in de buitenlucht dus. De kunst hangt er al, alle graffiti op het beton?

“De opdrachtgever wil het rauwe karakter behouden. Met het hek ervoor kun je ook prints en 3D-werk plaatsen. De expositieruimte is droog en je kunt terrasverwarming neerzetten.”

Waarom alles rood?

“Dat steekt mooi af tegen de groene omgeving en het ruwe beton.”

De NS zegt dat zonder minstens duizend in- en uitstappers per dag hier nooit treinen zullen stoppen. Maakt kunst het spookstation alsnog tot halteplaats?

“Nee, dit wordt geen halteplaats, hooguit incidenteel bij een evenement. Treinen gaan niet stoppen om even kunst te kijken.”

Toch is het doel mensen te trekken naar een planologische misser.

“Ja en dat lukt vast. De plek is fascinerend, ProRail en gemeente Lelystad zijn enthousiast. Maar je opent hier geen restaurant of permanente galerie, tenzij plots toch de hele polder wordt volgebouwd. Op de trappen komt nog wel een uitkijktoren. Leuk voor wandelaars.”

Reageer op dit artikel