nieuws

Schultz stimuleert plannen getijcentrale

infra

Schultz stimuleert plannen getijcentrale

Minister Schultz daagt de markt uit met plannen te komen voor de bouw van een getijdencentrale in de Brouwersdam.

Met de regio financiert Schultz een Call for Expression. De kosten daarvan bedragen 1,4 miljoen euro. De minister neemt de helft daarvan voor rekening.

Om innovatieve pompen uit te kunnen proberen, komt er een nieuw testcentrum. In dat openluchtlaboratorium wordt bekeken hoe pompen elektriciteit kunnen winnen uit de beweging tussen eb en vloed. Het plan is om de Flakkeese Spuisluis in werking te stellen, zodat er via de Oosterschelde in beperkte mate getij terug komt in het meest oostelijke deel van de Grevelingen.

Hiermee komt een proeflocatie beschikbaar. Het testcentrum kan volgens de minister een opmaat zijn voor een getijcentrale in de Brouwersdam. De kosten daarvan zijn 5 miljoen euro. Het definitieve besluit volgt binnenkort.

Reageer op dit artikel