nieuws

Nieuwe Tunnelwet moet zich nog bewijzen

infra Premium

Nieuwe Tunnelwet moet zich nog bewijzen

De Tunnelwet is goedgekeurd in de Eerste Kamer en krijgt in juli kracht van wet. De ergste tunnelproblemen lijken daarmee voorbij.

De nieuwe regels lopen inmiddels twee jaar achter de praktijk aan, maar zullen zich nog wel moeten bewijzen. De nieuwe Tunnelwet is het wettelijke kader voor een uniforme en duidelijke standaard voor Rijkstunnels van meer dan 250 meter. Met de vastlegging van de standaarduitrusting hoeven geen discussies meer te worden gevoerd over voorzieningen als ventilatoren, camera’s en verlichting. Er rollen uit de standaard gemiddeld 52 installaties die integraal aangestuurd moeten worden.

De nieuwe tunnelstandaard maakt de bouw van een tunnel niet eenvoudiger, maar zou wel veel discussies in de eindfase moeten voorkomen. De commissie Tunnelveiligheid is opgedoekt en de invloed van brandweer en gemeente ingeperkt. Of dit echt gaat werken, moet nog blijken. Tunnelprojecten duren immers lang en de problemen zitten pas in de eindfase.

Reageer op dit artikel