nieuws

Gewapend asfalt verlengt levensduur bruggen en viaducten

infra Premium

Gewapend asfalt verlengt levensduur bruggen en viaducten

Een pakket gietasfalt gewapend met stalen roosters blijkt goed in staat om de krachten van verkeer te spreiden en de levensduur van bruggen te verlengen.

De oplossing lijkt sneller en voordeliger dan overlagen met hogesterktebeton. Het slimme van het gewapende asfalt is dat de brugversterking binnen de gebruikelijke hoogte van een 7 centimeter dik asfaltpakket kan plaatsvinden. Het bestaande wegprofiel kan dus gehandhaafd blijven.

Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam bedacht de oplossing al een paar jaar terug maar voerde pas afgelopen winter een grote praktijkproef uit op het bedrijfsterrein van roosterfabrikant Dejo in Wolvega. De roosters zijn niet met deuvels verbonden met de betonnen onderconstructie, maar wel onderling gekoppeld met een losse verbinding. Een half jaar na start van de proef is er volgens IBA nog geen spoortje schade te zien. IBA, Dejo en asfaltbedrijf SBO hopen nog dit jaar een eerste brug of viaduct met de vondst uit te rusten.

Reageer op dit artikel