nieuws

BSB Staalbouw moet knik herstellen in Rodetorenbrug

infra

BSB Staalbouw gaat deze week de knik in de Rodetorenbrug in Zwolle herstellen. De aannemer doet dat voor eigen rekening.

De 80 meter lange fiets- en voetgangersbrug in het centrum van de Overijsselse hoofdstad is begin december op pontons vanuit Bergum naar Zwolle gevaren en op zijn plek gehesen. Al kort daarna werd een storende hobbel waargenomen in het midden van de slanke constructie.

Daarop werd besloten die 3D in te meten wat relatieve afwijkingen tot 30 millimeter aan het licht bracht. Dat zijn afwijkingen ten opzichte van de theoretische lijn van twee punten dicht bij elkaar. Ook in het 20 millimeter dikke stalen dek zit een relatieve afwijking van 10 millimeter.

Bij het inmeten werden ook 70 millimeter grote absolute afwijkingen geconstateerd ten opzichte van het 3D model, maar die springen niet in het oog en kunnen blijven zitten. BSB Staalbouw gaat deze week de relatieve afwijkingen herstellen, maar meer wil de aannemer uit het Friese Suameer er niet over kwijt. Door de hersteloperartie raakt de conservering beschadigd, maar dat wordt later dit voorjaar hersteld als de temperaturen weer wat hoger zijn.

De Rodetorenbrug is ontworpen door Ney+Partners. Het ingenieurs- en architectenbureau uit Brussel is in Nederland onder andere bekend van de overkapping van het Scheepvaartmuseum en een brug bij het IJdock, beide in Amsterdam.

Reageer op dit artikel