nieuws

Hemelwaterproducten met rekenservice

infra Premium

Pipelife ‘brengt de logica terug’ in zijn aanbod van hemelwaterproducten. Het herschikte assortiment komt op de markt onder de naam Raineo. De leverancier uit Enkhuizen bevordert de toepassing ervan met een rekenservice voor ingenieursbureaus en gemeenten.

Raineo is vooral ontwikkeld om overlast door een overmaat aan regen te voorkomen, zegt adviseur Marco Berkhout van Pipelife. De natuur, stelt hij, verhoogt in heel Europa de interesse voor de producten. Door de veronderstelde klimaatverandering blijft die groot. “Overstromingen door overvloedige regenval zoals die afgelopen weekeinde delen van Spanje troffen zijn er niet helemaal mee te voorkomen.” Wel is de mate van overlast te beperken door een combinatie van technische producten en voorzieningen zoals het ‘waterplein’ dat eerder in Rotterdam werd aangelegd.

Vooralsnog ontbreekt in Nederland een norm voor het opvangen van hemelwater. “De gemeenten schrijven voor hoeveel dat moet zijn. Eén vindt 40 millimeter genoeg, terwijl een ander de grens trekt bij 70 millimeter.” Pipelife helpt gemeenten en ingenieursbureaus een keuze te maken met een eigen rekenkundige dienst.

Los zand

Pipelife biedt de afzonderlijke producten al langer aan. Daar zijn er inmiddels zoveel van dat de samenhang volgens Berkhout de vergelijking met los zand goed doorstond. “De herschikking brengt de logica terug.”

De producten helpen hemelwater opvangen, transporteren, reinigen en verwerken. Daarnaast bevorderen ze het hergebruik van het verzamelde en gereinigde water. Pipelife vindt op zijn markt vooral concurrent Wavin op z’n pad. Deze leverancier reorganiseerde eerder zijn catalogus tot het programma Intesio. “Wat dat betreft is het jammer dat ons programma ook op ‘io’ eindigt, maar dat is nu eenmaal zo bepaald op ons hoofdkantoor in Wenen”, zegt Berkhout.

Reageer op dit artikel