nieuws

Oomen trekt glasvezelkous in grote rioolbuis

infra

M.J. Oomen Leidingtechniek uit Zevenbergen, onderdeel van Volker Wessels, heeft in Heusden 20 meter rioolbuis gerenoveerd met een met kunsthars geïmpregneerde glasvezelkous.

De eivormige buis behoort volgens bedrijfsleider renovatie Dennis Jochems met een hoogte van 1000 en een grootste breedte van 1500 millimeter tot de grotere van Nederland. “Zo’n grote leiding wordt maar zelden op deze manier gerepareerd”, zegt Jochems. Het aanbrengen van een kunststof binnenbekleding is in een dag gereed, daarom gaf de gemeente daar de voorkeur aan.

De maat is tevens het maximum wat met de koustechniek mogelijk, zegt Jochems. “Dat heeft te maken met de beperkingen van het ultraviolette licht dat de geïmpregneerde kous uithardt tot een kunststof buis in een buis. In een grotere buis dringt het licht simpelweg niet ver genoeg door in het kunsthars. De kous kan daardoor aan de buitenkant ‘nat’ blijven en minder sterk worden.”

Een sterkere lamp genereert zoveel warmte dat de kous kan verbranden.

De voorgefabriceerde kous weegt ruim 120 kilo per meter. Uitgehard is het een nieuwe rioolbuis met een wanddikte van 12 millimeter: minder dan een alternatieve koustechniek met geïmpregneerd naaldvilt. “Bij die techniek wordt de wanddikte ruim 30 millimeter..”

Reageer op dit artikel