nieuws

Zachte kustverdediging voordeliger

infra Premium

Zachte kustverdediging voordeliger

Projectbureau Zeeweringen (PBZ) gaat de duinstrook bij het Sophiastrand op Noord-Beveland met zandsuppleties versterken.

De ‘zachte’ aanpak is niet alleen veilig en voordelig, maar ook gunstig voor de zandplaten in de Oosterschelde. Aanpak met overlaging, breuksteen en geotextiel van de bestaande zeewering zou zo’n 1,5 miljoen euro kosten. De 1 kilometer lange dijk, die nu te zwak is om een storm te kunnen weerstaan, zou dan weer vijftig jaar mee kunnen.

Het alternatief is al voor pakweg 1,3 miljoen euro te realiseren, becijfert Roy Schrijver (Rijkswaterstaat). Uitgangspunt is een eerste suppletie van 139.500 kuub in 2014 en een tweede van 100.000 kuub. Die is pas een kwart eeuw later nodig. De zandsuppletie bij het Sophiastrand gaat minstens vijf maal langer mee dan aan de Noordzeekust, omdat het strand in de luwte ligt.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel