nieuws

octrooi Minibronbemaling in 
sleufbekisting ingebouwd

infra

Een sleufbekisting met holle, geperforeerde stutwandpanelen maakt het mogelijk hinderlijk water weg te pompen rondom een grondwerkplek.

Het idee voor zijn ‘bronbekisting’ ontstond bij Dirk Zondag toen hij last kreeg van opkomend grondwater bij graafwerkzaamheden voor de aansluiting van een huis op het riool: “In zo’n geval moet je stoppen en bronbemaling installeren. En dan kun je pas na vijf of zes uur verder met graven. Ik dacht bij mezelf: sleufbekisting bestaat al, bronbemaling bestaat ook al, maar een combinatie van die twee nog niet. Nu dus wel, en het werkt in de praktijk tien keer sneller.” In zijn octrooi staan twee uitvoeringen beschreven. Allereerst een die lijkt op een traditionele sleufbekisting, met twee stutwandpanelen die uit elkaar worden gehouden door verstelbare stangen. Met aan de voor- en achterkant drempels die bij transport van de panelen kunnen worden weggeklapt. De panelen zijn hol en voorzien van openingen langs de onderzijde van de wanden, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Ook de onderkant van elk paneel is voorzien van openingen. De tekst benadrukt dat de diameter ervan moet liggen tussen 5 en 9 millimeter. Ter versteviging zijn de panelen inwendig voorzien van horizontale en verticale balken die een raamwerk vormen. Voor de afvoer van binnendringend grondwater dient een ingebouwd, verticaal afvoerkanaal waarop een pompleiding kan worden aangesloten. Een voorafgaand aan het plaatsen van de bekisting aangebrachte hoes van fijnmazig materiaal moet voorkomen dat openingen en panelen dichtslibben met gronddeeltjes.

Bodemloos

De tweede uitvoering van de vinding bestaat uit vier gekoppelde panelen die samen een rechthoekige, bodemloze bak vormen. De panelen zijn weer hol, voorzien van openingen en zodanig met elkaar doorverbonden dat een enkele verticale afvoerbuis volstaat. Hoe de panelen worden gekoppeld, vermeldt de tekst niet. “Er staat wel meer niet in het octrooi,” vertelt de uitvinder, “want ik vond het niet nodig om al mijn geheimen prijs te geven. Maar wat er in staat is allemaal waar.” Zondag verhuurt de bekisting via zijn handelsonderneming Geo Verhuur “in elke maat die de klant wil, van 1 tot 5 meter lang en van 1 tot 1,5 meter hoog. En in elk gewenst materiaal: polyethyleen, aluminium of staal.” Voorlopig levert hij alleen aan bedrijven uit zijn omgeving, omdat hij kleinschalig wilde beginnen en nog niet klaar is om in het hele land actief te worden. Ook aan de website wordt nog druk gewerkt. Zondag is nog op zoek naar investeerders die hem willen ondersteunen bij de uitbouw van zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels