nieuws

‘We willen Einstein zijn, maar hebben een onvoldoende voor natuurkunde’

infra Premium

‘We willen Einstein zijn, maar hebben een onvoldoende voor natuurkunde’

De oeverloze discussie over moderne waterveiligheid kabbelt voort. Dat bleek vandaag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer waar verwarring hoogtij vierde.

Een derde van de Nederlandse dijken voldoet niet aan de norm die op zichzelf ook niet voldoet. Een faalmechanisme zoals piping wordt daardoor dikwijls over het hoofd gezien, weet Han Vrijling, hoogleraar constructieve waterbouw aan de TU Delft. Kortom er heerst een schijnveiligheid.

Toch wil staatssecretaris Atsma pas in 2017 met nieuwe normen komen. Ondertussen heet zijn strijdmiddel: meerlaagse veiligheid. Niet allen dijken versterken is nodig. Ruimtelijke Ordening en rampenbestrijding is misschien wel net zo belangrijk.

Werkt Atsma’s aanpak? Of verlamt het de bouwplannen? Ter voorbereiding van een debat mochten deskundigen dinsdag hun mening geven. Vrijling, van de oude stempel, ergerde zich kapot aan de Kamerleden die hun oren lieten hangen naar rampenwetenschapper Elco Dykstra. De laatste adviseert Nederland zijn schaarse geld vooral in te zetten op evacuatie. Vrijling kon het niet aanhoren.

Reageer op dit artikel