nieuws

Struikelmat tegen koperdieven

infra

ProRail heeft een nieuw wapen in de strijd tegen koperdieven, spoorlopers en treinspringers: struikelmatten. Als een proef bij twee spoorovergangen slaagt, gaat de spoorbeheerder ze op meer plaatsen toepassen, vertelt woordvoerder Michiel Haighton.

Hoe werken ze precies?

“Het zijn rubber matten met kunststof punten. Als je ze ziet weet je meteen: als ik daar overheen ga lopen, ga ik onderuit. Zeker in het donker.”

Waar moet zo’n mat precies liggen?

“We leggen ze plat op de grond, naast en tussen de sporen nabij overwegen. We willen er vooral plekken mee aanpakken waar je makkelijk het spoor op loopt.”

Dan ga je toch gewoon een eindje verderop koper pikken?

“Dat kan, we pretenderen ook niet dat dit een wondermiddel is. Vergelijk het met juweliers. Die beveiligen zich op allerlei manieren, maar er wordt er nog geregeld een overvallen.”

Hoeveel kilometer spoor heeft Nederland?

“7002 kilometer. Dat is van hier naar Peking.”

Dat zijn een hoop struikelmatten.

“Overal leggen is onmogelijk. We leggen ze dus op plaatsen waar het spoor eenvoudig bereikbaar is, om daar ‘spoorlopers’ en koperdieven flink te hinderen. Voor dieven is het lastiger om in the middle of nowhere met hun gereedschap bij het spoor te komen.”

The middle of nowhere is misschien interessant voor treinspringers?

“Misschien. Je krijgt onvermijdelijk een ‘waterbedeffect’ – verplaatsing van het probleem. Dat zien we ook bij andere middelen die we inzetten, zoals hekwerken, camera’s, particuliere bewakers. Maar niets doen is geen optie, daarvoor is het probleem te groot.”

O ja?

“Alleen al de honderden koperdiefstallen zorgden in 2011 – naast een miljoenenschade – voor achttienduizend vertragingsminuten.”

Waar liggen de eerste twee struikelvakken?

“Dat houden we geheim.”

Waarom, ik zou ze best eens willen bekijken.

“Precies, we willen mensen niet uitdagen ze eens uit te proberen. De matten liggen op drukke, gevaarlijke trajecten en geloof me: je struikelt echt.”

Reageer op dit artikel