nieuws

Doorbraak voor Noord-Zuidkathedraal

infra Premium

Doorbraak voor Noord-Zuidkathedraal

De enorme metrohal onder het voorplein van het Amsterdamse Centraal Station, is sinds gisteren verbonden met een van de caissons in het Damrak voor de Noord-Zuidlijn.

De verbinding is met de vriesmethode tot stand gebracht, waarbij werd gewerkt met vloeibaar stikstof met een temperatuur van -196 graden Celsius. Tussen de metrohal en de boortunnel voor de Noord-Zuidlijn bevinden zich in totaal drie caissons. Twee daarvan zitten al op hun plek, het derde is momenteel in aanbouw en wordt deze zomer afgezonken. Het meest zuidelijke caisson vormde de startschacht voor de twee boormachines die de tunnels naar station Rokin realiseerden. Het meest noordelijke caisson is nu verbonden met de reusachtige metrohal, die bekendstaat als de kathedraal.

Reageer op dit artikel