nieuws

België wil snel van spoorwegovergangen af

infra

De bouwsector in België is tevreden over de plannen van Infrabel, de beheerder van het Belgische spoorwegennet, om in versneld tempo honderden spoorwegovergangen te sluiten.

Infrabel wil dat treinen het verkeer nooit meer hoeven te kruisen door speciaal daarvoor te bouwen bruggen, tunnels en omleidingen. ”De ideale overweg is er een die niet bestaat”, zegt de woordvoerder van Infrabel. “Wij zijn natuurlijk opgetogen over deze plannen, omdat ze over langere tijd voor tientallen miljoenen euro opdrachten kunnen opleveren voor de bouwsector in het algemeen en vooral voor ons in het bijzonder”, zo reageert de Belgische vereniging van wegenbouwers.

Goedkoper

Momenteel zijn er nog 1.650 spoorwegovergangen in België, 250 private overwegen niet meegerekend. Infrabel sluit jaarlijks al 15 tot 20 overwegen in het hele land en wil dat tempo in samenwerking met de gemeenten gaan opdrijven. Daarbij wordt erop gemikt verschillende overwegen tegelijkertijd te sluiten, hetgeen de sluitingsoperatie ook goedkoper maakt. Op plaatsen waar overwegen niet gesloten kunnen worden, krijgen ze een grondige opknapbeurt. Die moet er vooral voor zorgen dat de hinderlijke en dikwijls gevaarlijke niveauverschillen tussen de eigenlijke spoorwegovergangen en de aansluitende wegen worden weggewerkt.

Reageer op dit artikel