nieuws

Kunstgras compleet te recyclen

infra

Afvalverwerker Vink heeft een installatie ontwikkeld om kunstgrasmatten te scheiden en te recyclen. Op termijn hoopt het Barneveldse bedrijf zo de grondstof voor nieuw kunstgras te kunnen produceren. Staatssecretaris Joop Atsma stelde de installatie gisteren officieel in gebruik.

Granulaat als uitgangspunt voor nieuwe grasmatten

Crux in het proces is scheiding van de kunstgrasmat en de zogeheten infillvan zand en rubberkorrels waarmee kunstgrasvelden worden ingestrooid. Het hele pakket gaat eerst de shredder in.

Daarna worden de bestanddelen in verschillende scheidingsstappen, zowel nat als droog, uit elkaar getrokken. Bij de natte scheiding zinkt het zand gemakkelijk naar de bodem, maar lastiger is het om de rubber korrels en de gemalen PE-vezels van het kunstgras uit elkaar te halen. Die hebben beide een soortelijk gewicht dat heel dicht in de buurt ligt van dat van water en zweven door het scheidingsbad. Hoe Vink de twee componenten niettemin uit elkaar haalt, wil projectleider Frank Eijsackers niet kwijt. Hij wil concurrenten niet op ideeën brengen.

Het moeilijkste was volgens Eijsackers nog om de lijmranden van de matten te scheiden. “Die bevatten net weer een andere kunststof, maar het lukt ons die compleet te scheiden.”

De PE-korrels die na alle stappen overblijven, fungeren tot nu toe als grondstof voor de omwikkeling van drainagebuizen. “Een soort kunststof kokosvezel die het voordeel heeft dat hij niet vergaat”, licht Eijsackers toe. “Maar we proberen het scheidingsproces zover te perfectioneren en zulk zuiver granulaat te produceren dat die moeiteloos weer kan worden gebruikt als uitgangspunt voor de productie van nieuwe kunstgrasmatten.”

De installatie is uniek in Europa en door Vink zelf ontwikkeld. Volgens Eijsackers voorziet hij in een groeiende behoefte, want de eerste generatie kunstgrasvelden die 15 tot 20 jaar geleden werd neergelegd, is hard aan vervanging toe. In 2009 werd bijvoorbeeld 90.000 ton kunstgrasveld aangelegd.

Nu is die markt nog niet zo groot, maar over 15 tot 20 jaar is dat volgens Eijsackers dus de hoeveelheid afval die jaarlijks vrijkomt. “En dan krijgen we ook nog materiaal aangeboden vanuit omringende landen tot Frankrijk aan toe. De milieuwinst door de goede scheiding weegt ruimschoots op tegen de CO2-uitstoot die het vervoer over die lange afstand met zich meebrengt, is uit onderzoek gebleken.”

Reageer op dit artikel