nieuws

Strukton: eervolle vermelding voor afzinktechnieken

infra

Bij de International Tunneling Award 2011 heeft Strukton-dochter Mergor een eervolle vermelding gekregen. De aannemer dankt dat aan de bijzondere techniek, ontwikkeld voor het afzinken van de Busan Geoje tunnel in Zuid-Korea.

Vanwege de grote diepte en harde stroming waarin de achttien tunneldelen in Zuid-Korea moesten worden afgezonken, ontwikkelde Strukton speciale robotpoten om de elementen op hun plaats te houden. Ook werd een speciaal meetapparaat gebouwd voor bewaking van de juiste positie. Een soort duikbootje dat onder water aankoppelde, verschafte toegang tot de afgezonken elementen. De elementen lagen namelijk veel te diep om toegangsschachten te gebruiken.

Niettemin sloeg de jury van de internationale tunnelprijs een innovatieve techniek ontwikkeld door Züblin, Rehau en Arup hoger aan. Die kregen de prijs voor een systeem om tunnels te benutten voor energieuitwisseling met de bodem en het winnen van geothermie. De initiatiefnemers pasten het systeem toe bij een tunnel in Oostenrijk, waar ze een stelsel van kunststof buizen aanbrachten in het beton van de wanden. Daarmee wordt de tunnel gekoeld, maar ook de gebouwen boven de tunnel verwarmd. Behalve technische innovaties werden in Hong Kong prijzen uitgereikt voor het beste project, de beste adviseur, de beste aannemer en nog een aantal categorieën.

Reageer op dit artikel