nieuws

Minister Schultz geeft Zuidvleugel met 2,8 miljard ‘wind onder wielen’

infra Premium

Voor de bouw van twee tunnels, een nieuwe weg en maatregelen die de binnenstad van Den Haag beter bereikbaar maken, trekken minister Schultz (infrastructuur) en de regio Zuid-Holland samen 2,8 miljard euro uit.

Van dat bedrag gaat 1,2 miljard euro op aan een nieuwe westelijke oeververbinding onder de Nieuwe Waterweg. Ondanks aanhoudende protesten van een enkele gemeente kiest Schultz zoals verwacht voor de Blankenburgtunnel. “Deze is 0,8 miljard euro goedkoper en wikkelt twee keer zoveel verkeer af als de Oranjetunnel”, beargumenteerde ze gisteren tijdens de presentatie van de plannen. Ze investeert ongeveer 50 miljoen euro in een lage weg die de toltunnel laat aansluiten op de A20. Om het geheel netjes in de natuur op te laten gaan, trekt ze nog eens ongeveer 100 miljoen euro uit aan “bovenwettelijke inpassingsmaatregelen”.

Rijk en regio kwamen gisteren ook overeen dat ze voor ongeveer 1 miljard euro een weg willen aanleggen tussen de A13 en de A16. Om stank en lawaai te voorkomen, is het de bedoeling dat er een tunnel komt van 1,6 kilometer tussen de Bergweg-Zuid tot voorbij de Rotte. Ter hoogte van het Lage Bergse Bos ligt het toekomstige kunstwerk op het maaiveld. Schultz rekent ook op een ‘recreaduct’ en groene geluidswallen.

De stad Rotterdam is tevreden met het akkoord, maar ook Den Haag heeft reden tot juichen. Voor ongeveer 600 miljoen euro neemt Rijkswaterstaat de A4-passage onder handen. Dat project moet de Utrechtsebaan bevrijden van ellenlange files. “Dat doen we voor de Haagse pers”, grapte minister Schultz tijdens de persconferentie. Naast haar zaten “gelukkige en tevreden” regiobestuurders. De minister vindt ook dat er een belangrijke mijlpaal is bereikt. “We geven de Zuidvleugel wind onder de wielen. Wat we hier doen is strikt noodzakelijk.”

Lees de Bekendmaking bestuurlijke keuzes Zuidvleugel

Bekijk de Besluiten prioritaire infrastructuurprojecten in de Zuidvleugel

Reageer op dit artikel