nieuws

Aangepast rioolrooster voorkomt verstopping

infra Premium

Vier in plaats van drie openingen in het rooster moeten voorkomen dat pet-flesjes de bandkolken verstoppen van de riolering in de Amsterdamse binnenstad. De Materiaaldienst van de gemeente bedacht het rooster en ontwikkelde het verder met Struyk Verwo Aqua en ‘waterbedrijf’ Waternet.

Pet-flesjes van frisdranken worden nogal eens platgetrapt en in het riool geschoven. Naarmate er meer flesjes door het rooster worden geschoven kan de kolk verstopt raken. Als dat gebeurt moet de kolkenzuiger voorbijkomen. “Die kan ook last krijgen van de pet-flesjes”, zegt hoofd materialen Rene Smit van de Materiaaldienst Amsterdam.“ De standbuis van de kolkenzuiger kan er op zijn beurt door verstopt raken en het is dan een heel karwei om zo’n flesje er weer uit te halen.”

De flesjes kunnen in de bandkolk terechtkomen omdat de ‘poort’ met drie openingen te wijd is om ze tegen te houden. Met vier openingen over dezelfde breedte lukt dat volgens Smit wel. De extra post gaat wat hem betreft niet ten koste van de doorlaatcapaciteit. De Materiaaldienst ontwikkelde de pet-fleskolk in samenwerking met Struyk Verwo Aqua, fabrikant van onder meer betonnen rioleringsproducten.

De Materiaaldienst heeft ook een rioolkolk uit één stuk ontwikkeld. Het is een alternatief voor kolken met een losse onderbak en een opzetstuk. De nieuwe kolken staan sneller op hoogte. Smit: “Een onderbak bleek na het plaatsen van het opzetstuk vaak te diep te staan.”

Deze constructie komt ook van pas in de binnenstad waar de straten vol liggen met kabels en leidingen. Voor de eendelige kolk hoeft minder te worden gegraven waardoor de kans op schade aan de infrastructuur daalt.

Een universele bandkolk is wat Smit betreft niet te maken.

“Dat komt door de verschillen in breedte van de trottoirbanden.” Amsterdam wil wel zoveel mogelijk standaard kolken gebruiken. Soms laten de omstandigheden dat niet toe.

Dat is het geval bij onder meer tegelwerk. Daarvoor ontwikkelde de Materiaaldienst een tweedelige kolk. Het opzetstuk kan heen en weer schuiven op de onderbak waardoor het tegelwerk altijd uitkomt.

Reageer op dit artikel