nieuws

Rijk moet meer grip krijgen op ProRail

infra Premium

Het Rijk moet meer grip krijgen op ProRail. Dat advies gaf oud-minister Eurlings (verkeer en waterstaat) de onafhankelijke commissie spooronderhoud en innovatie vanochtend in de Tweede Kamer.

Eurlings denkt aan een “Rijkswaterstaatachtige organisatie”. Zijn voorkeur gaat echter uit naar een opzet die waarschijnlijk minder reuring zal veroorzaken. In dat geval wordt ProRail nog veel meer een verlengstuk van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hoe dan ook vindt de oud-bewindspersoon dat ProRail zich nog meer moet bezig houden met zijn kerntaken. “Toen ik minister was lanceerde ik bij ProRail al het adagium ‘geen fratsen meer’. Op een gegegeven moment ging hij zelf kroketten verkopen.”

Schulden

Op de laatste dag van een reeks verhoren, deed ook oud-minister Karla Peijs een aantal opmerkelijke uitspraken. De knip die in de jaren negentig gemaakt is tussen ProRail en de NS zou ze nu “nooit meer zo doen”: “De NS kreeg het hele kapitaal mee, Prorail alle schulden. De gevoeligheden die er tussen de twee organisaties in het begin waren logen er daardoor niet om.”

Europees veiligheidssysteem

Eurlings waarschuwde de commissie verder dat een geplande proef met het Europese veiligheidssysteem ERTMS tussen Utrecht en Amsterdam in het honderd dreigt te lopen, omdat de NS nog steeds geen enkele cent wil meebetalen voor het ombouwen van treinen. De proef is belangrijk omdat het Rijk op basis daarvan in 2013 een besluit wil nemen over de verdere uitrol van het toch al omstreden ERTMS op het Nederlandse spoor.

Reageer op dit artikel