nieuws

‘Verzonken brug’ tegen eindeloos asfalt smeren

infra

Dwars door een soms wel 2 meter dik pakket asfalt heen slaat Dura Vermeer de palen voor een bijzondere wegconstructie in Vinkeveen. Want de Baambrugse Zuwe mag nooit meer verzakken.

De weg door de Vinkeveense Plassen zakt gemiddeld 4 centimeter per jaar. Zeker als er bouwactiviteiten hebben plaatsgevonden en er ergens een tijdje zwaar materieel heeft gestaan, gaat het hard volgens gemeentelijk projectleider Rolf Esveld. Elk jaar moest er wel ergens asfalt worden gesmeerd, waardoor het pakket asfalt in de loop der tijd op sommige plekken is gegroeid tot wel twee meter dikte.

In de loop der tijd heeft de Baambrugse Zuwe daardoor een soort omgekeerde fundering gekregen. Op een basis van een oude takkenweg, een zogeheten zuwe, ontstond een naar boven toe geleidelijk uitdijende asfaltweg.

Instabiel

De totale constructie is daardoor zeer instabiel geworden en het risico op bezwijken niet denkbeeldig. Onder dat pakket ligt nog altijd zo’n 8 meter veen, zodat het einde van de zakkingen nog lang niet in zicht is. Door het almaar toenemende gewicht neemt de zakkingssnelheid volgens Esveld voorlopig eerder toe dan af. De nieuwe rigoureuze aanpak waarbij prefab heipalen tot de zandlaag een 35 centimeter dik gewapend betonnen dek dragen, moet daar een einde aan maken. “In feite bouwen we een hele grote brug”, aldus Esveld, “al ziet niemand dat omdat-ie is verzonken in de veenbodem.”

> pagina 8: Baambrugse Zuwe kan in de toekomst nooit meer verzakken

Reageer op dit artikel