nieuws

Weinig aandacht voor bouw en infra in tegenbegrotingen

infra Premium

Weinig aandacht voor bouw en infra in tegenbegrotingen

De oppositiepartijen hebben in hun tegenbegrotingen nauwelijks aandacht voor bouw en infra. Alleen voor openbaar vervoer, stadsvernieuwing en het terugdringen van scheefwonen wordt geld uitgetrokken.

Alleen de grootste oppositiepartij PvdA heeft aandacht voor de bouw. Er moet een nieuw Stads- en dorpsvernieuwingfonds komen, vindt de grootste oppositiepartij. “Met het geld uit het nieuwe fonds wil de PvdA investeren in wijkvernieuwing, oplossingen voor de krimp, verduurzamen van de woningvoorraad en het terugdringen van de scheefgroei tussen stad en platteland.” De partij schrapt daarnaast de plannen om te bezuinigen op de huurtoeslag.

GroenLinks richt zich in haar tegenbegroting vooral op het creëren van werk. Zo moeten de tarieven in de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting omlaag. Dat moet de lasten voor de burgers met 3,2 miljard euro verlichten en zo werken lonender maken.

D66 schrapt in de tegenbegroting ingrepen bij het openbaar vervoer. De partij wil dit financieren door onder meer de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar in kleine stapjes te verhogen, het ontslagrecht te hervormen en de duur van een werkloosheidsuitkering te verkorten.

De SP wil bezuinigingen op de huurtoeslag terugdraaien. De partij pleit voor het verhogen van de winstbelasting voor bedrijven en een hogere bankenbelasting. Een heffing op de winning van aardgas moet 500 miljoen opbrengen. Verder kan volgens de socialisten ruim 700 miljoen euro worden bespaard door het wegennet langzamer uit te breiden dan gepland.

Over één ding zijn alle oppositiepartijen het eens: de kabinetsplannen bieden geen oplossingen voor de gevolgen van de internationale schuldencrisis. Vandaag en morgen worden de kabinetsplannen voor volgend jaar in de Tweede Kamer besproken. Dan zal blijken hoe het kabinet denkt over de tegenbegrotingen.

Reageer op dit artikel