nieuws

ProjectSchroot is alles wat overblijft van oudste spoorbrug

infra Premium

Een kleine 800 ton schroot is alles wat er overblijft van de oudste spoorbrug van Nederland. Deze brug overspant de IJssel tussen Zwolle en Hattem. Van Leeuwen Katwijk Sloopwerken (VLK) uit Noordwijk denkt de brug in tien weken te kunnen afbreken.

De spoorbrug stamt uit 1864 en doet geen dienst meer voor het treinverkeer sinds ProRail de naastgelegen nieuwe spoorbrug Hanzeboog in gebruik heeft genomen. De oeververbinding bestaat uit onder meer een boogbrug, een hefbrug en aanbruggen die geen dienst meer doen; de reden dat ProRail ze laat verwijderen.

De boogbrug wordt met pontons weggevaren. Sarens uit Dordrecht schuift daarvoor pontons met vijzels onder dit gedeelte, legt projectleider Jan Hage van VLK uit. Het hefgedeelte wordt volgende week maandag uitgehesen. Sarens zet daarvoor een AC700 van Demag in, een mobiele kraan van 700 ton. De boog- en hefbrug worden elders tot schroot verwerkt. De aanbruggen worden op locatie gesloopt.

VLK knipt ’s lands oudste spoorbrug met twee scharen klein. De ene is een 16 tons Mantovani Benne die aan een 105-tons Cat 385 hangt; de andere is een 12-tons Verachtert in combinatie met een 80-tons Hitachi EX 750. Een derde kraan verlaadt de afkomende materialen. Van Leeuwen zet vijf man in op het project.

Draaiboek

De sloop van de brug zal ruim tien weken duren, verwacht Hage. “Het werk is daarmee ruimschoots gereed voordat zo rond november de uiterwaarden van de IJssel kunnen overstromen.”

De brugdelen worden in de uiterwaarden gesloopt. “Als het werk uitloopt of als het water eerder de uiterwaarden overstroomt dan verwacht, hebben we een draaiboek klaarliggen om het materieel binnen 24 uur weg te halen”, zegt Hage.

Werken op de uiterwaarden van de IJssel is wat hem betreft vooralsnog geen probleem. “Nog steeds liggen er werkwegen die voor de bouw van de nieuwe Hanzeboog-brug zijn aangelegd die we kunnen gebruiken.”

Reageer op dit artikel