nieuws

Brug en landhoofd in één

infra

Brug en landhoofd in één

De fiets- en voetgangersbruggen van Fibercore zijn zo licht dat de producent besloot het landhoofd te integreren. Purmerend kreeg de primeur van de brug zonder fundering.

De brug werd woensdagmiddag geplaatst. Eén hoogwerker volstond om de zes ton zware overspanning tussen wat bomen door naar zijn plek te manoeuvreren. Als voorbereiding had hoofdaannemer Dekker Krabbendam alleen grondverbetering uitgevoerd aan de oevers van de 10 meter brede sloot. Het bovenste veenpakket werd vervangen door een pakket zand. Om een nette, gladde ondergrond te verkrijgen had de aannemer bovendien twee stelconplaten op de oevers geplaatst. Maar voor de krachtsafdracht zijn die niet nodig, bezweert Frans van der Wel van FiberCore. De constructieve berekeningen gingen uit van alleen het extra volume aan de uiteinden van de brug. Funderingspalen zijn niet aangebracht. Volgens Van der Wel komt daarmee het tijdperk in zicht dat een tuinman een brug kan plaatsen.

FiberCore liep al langer rond met het idee om landhoofd en brugdek te integreren. Bij een eerdere brug op een slappe bodem waren de landhoofden uitgevoerd in het gepatenteerde composietmaterieel van eigen fabrikaat. Het leek niet meer dan logisch die elementen bij een volgend project meteen aan de brug te monteren. Dan is er veel minder voorbereiding nodig en kan in één keer de complete constructie op zijn plek worden gelegd.

Lang niet alle opdrachtgevers waarmee FiberCore afgelopen jaren in gesprek was, durfden dat aan. De gemeente Purmerend wel en dacht volgens Van der Wel actief mee om het concept verder te perfectioneren.

Langer

Voor FiberCore betekende het vooral dat de brug wat langer werd dan strikt noodzakelijk. Aan beide uiteinden van de 10 meter overspannende constructie werd 2 meter toegevoegd. De kenmerkende toog van de composietbruggen veranderde daarmee in een afgeplatte sinusvorm. Bang dat de bijna losliggende brug met een windvlaag wordt weggeblazen is Van der Wel niet. Daarvoor is de 6 ton die de overspanning weegt dan toch weer te zwaar. Op de 20 centimeter brede flap aan de uiteinden van de brug komt bovendien nog een stootplaat te rusten. Daarop komt een pakket grond, dat ook bijdraagt om de brug op haar plek te houden.

Reageer op dit artikel