nieuws

Vloer van deel Maastunnel boven de rivier aangetast

infra Premium

Vloer van deel Maastunnel boven de rivier aangetast

De tunnelvloer onder de rijvloer in het gedeelte van de Rotterdamse Maastunnel dat zich boven de rivier bevindt, is aangetast. Onderzoek wijst uit dat sprake is van afgesprongen betonschollen en blootliggende wapening.

TNO onderzoekt in hoeverre de aantasting bouwkundige consequenties heeft op de korte termijn. Dat maakt de dienst Gemeentewerken bekend.

Op 16 mei ging de westelijke tunnelbuis dicht voor werkzaamheden. Sinds deze week rijdt het verkeer er weer door, een week eerder dan gepland. In de buis is asbest verwijderd en het ventilatiesysteem schoongemaakt. Daarnaast zijn oppervlakken van eterniet afgedekt. Eterniet is destijds gebruikt als verloren bekisting voor de zuig- en perskokers. De circa zevenhonderd zuigkokers hebben nu een inwendige coating op cementbasis gekregen.

Hoewel aannemer Asbest & Combi Services (ACS) uit Rotterdam 24 uur per dag, 6 dagen in de week doorwerkte, paste de oostbuis niet meer in de planning. Deze sanering staat nu gepland voor 2012. Onderzocht wordt nog welke maatregelen nodig zijn om het rijksmonument aan de tunnelwetgeving te laten voldoen. Deze aanpassingen staan op de planning voor 2013 en 2014.

Reageer op dit artikel