nieuws

Kraanbrug bijna weer in bedrijf

infra

Kraanbrug bijna weer in bedrijf

Een medewerker van Heijmans Restauratiewerken zet de trekstangen in het vet van de gerestaureerde historische kraanbrug bij Leerdam.

Na decennia stilstand moet het bewegingswerk weer in bedrijf kunnen komen. Heijmans straalde en conserveerde de oude staalconstructie, herstelde het metselwerk en het natuursteen.

De kraanbrug is een uitvinding van spoorwegingenieur F.C. Conrad. De dragende spanten van de brug draaien zijwaarts weg, waardoor ze tegen elkaar komen te liggen langs het landhoofd. Om dat mogelijk te maken, moeten wel eerst de houten dwarsbalken worden verwijderd. Daardoor is het duidelijk geen brug die dagelijks moet worden geopend en gesloten. Want dat is veel te arbeidsintensief. De spoorlijn doorsneed ter plekke de Hollandse Waterlinie. Als de linie werd blank gezet moest de brug kunnen worden geopend. De zijwaarts wegdraaiende brug hield het zicht en schootsveld vrij voor de militairen in het nabijgelegen fort. Ook bij de vesting in Naarden ligt nog een kraanbrug. Heijmans verwacht de brug nog voor de Open Monumentendagen op 10 en 11 september op te leveren.

Reageer op dit artikel