nieuws

Kabinet steekt miljoenen extra in aanleg Westfrisiaweg

infra Premium

Het kabinet steekt 21,6 miljoen euro in de aanleg van de N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Tien miljoen euro is bestemd voor de Roggebotsluis in Flevoland de rest gaat naar de aanleg van de het Noord-Hollandse deel van de N23, de Westfrisiaweg.

Het geld is afkomstig uit het Infrastructuurfonds. De Tweede Kamer besloot eind vorig jaar bij amendement dat de N23 subsidie moest krijgen. Sindsdien werd gezocht naar een dekking.

Deze nieuwe bijdrage is de tweede kraal in een zogenaamde kralensnoerbenadering van de N23. Hierbij worden de financiële bijdragen aan de N23 per tracéonderdeel bepaald. Twee jaar geleden werd een eerste kraal van 35 miljoen euro toegekend voor de aansluitingen van de N23 Westfrisiaweg op de A7.

De provincie Noord-Holland is inmiddels begonnen met de voorbereiding van de uitvoering van het Noord-Hollandse deel van de weg, de Westfrisiaweg van Heerhugowaard tot Enkhuizen. Wanneer de aanbesteding van dit tracéonderdeel plaatsvindt, is nog niet bekend. De werkzaamheden starten waarschijnlijk eind 2012 of begin 2013.

Oost-westverbinding

De aanleg van het 11 kilometer lange traject tussen Lelystad en Dronten, het Flevolandse deel, startte eerder dit jaar. De combinatie KWS Infra en Boskalis moet dit gedeelte medio 2012 opleveren.

De N23 moet een doorgaande oost-westverbinding worden. Hiervoor worden bestaande wegen opgewaardeerd en nieuwe stukken weg aangelegd. Uiteindelijk moet de rijksweg overal twee keer twee rijstroken krijgen.

Reageer op dit artikel